Opet je doba godine kada police hladnjaka jedva izdržavaju pod težinom viška hrane koja se nije pojela. Budući da nitko od nas ne želi doprinositi ionako ogromnoj količini hrane koja se svake godine baca u Hrvatskoj, vrijeme je da smislimo kreativna rješenja za to izbjeći.
Prvo je odrediti koje se namirnice mogu dijeliti i zamrzavati - iako ostatci hrane mogu biti iznimno ukusni, nitko ih ne želi jesti svakoga dana sljedećih tjedan dana. Dakle, zamrznite hranu za koju znate da se u sljedećih tjedan dana neće pojesti.
Nakon što se oslobodili prostor u hladnjaku zamrzavanjem nekih namirnica, dobro je napraviti plan obroka ili jelovnik kako biste iskoristili ono što je ostalo.
Ključ dobrog planiranja obroka svakodnevna je upotreba različite vrste hrane i jednostavnost. Jedan od najjednostavnijih načina za iskoristiti ostatke mesa ili povrća priprema je pite. Samo dodajte povrću, šunki ili piletini pripremljeni umak od vrhnja ili sira i pokrijte tijestom, ili, još bolje, prekrijte pireom od krumpira. Učinite isto s govedinom ili janjetinom, samo umjesto bijelog umaka, upotrijebite umak od sokova koje je meso ispustilo za vrijeme pečenja.
Kada je riječ o piti od krumpira, ona je jedan od glavnih heroja ostataka hrane, prvenstveno zbog svoje svestranosti; izvrsna je za pripremu klasične pite krumpiruše, ali možete se poigrati i pripremiti krokete, dodati šunku narezanu na kockice, kuhanu piletinu ili puretinu i jednostavno prekriti mrvicama. Isplati se napraviti dodatnu smjesu samo da vam ostane za kasnije!
Kuhanu rižu kreativno iskoristite za pripremu novog obroka tako da je pretvorite u rižu prženu na jajima. Spasite pečeno povrće tako što ćete od njega napraviti gurmansku salatu - samo poprskajte balzamičnim octom, složite na nekoliko listova rukole i prelijte izmrvljenim feta sirom. A ako vas ostatci čekaju u stražnjem dijelu hladnjaka, predlažemo sljedeće: sve što vam je ostalo, nasjeckajte na komade veličine zalogaja, stavite na turski ili sličan kruh, dodajte malo slatkog umaka od čilija, prelijte sirom i stavite u vruću pećnicu na 10 minuta. Njam!